Close
Popular
Architecture (116)Community (51)Conservation (42)Landscape (35)Heritage (35)Social (32)design (32)Teaching (29)culture (29)arts (26)
Menu
Birmingham Symphony Hall

Birmingham Symphony Hall

Key Facts

Client

Performances Birmingham Ltd (B:Music)

Location

Broad St, Birmingham B1 2EA

Internal Floor Area

1290m2

Completion

February 2021

Making an Entrance

Project Info

We were appointed by Performances Birmingham Ltd (now B:Music Ltd), the charitable trust which manages Town Hall & Symphony Hall, in late Dec 2017 to lead a multi-disciplinary team on the project to refurbish and extend the existing foyers to the Symphony Hall.

The key objectives of the Symphony Hall foyer project were clearly articulated in the submission to Arts Council England: the expansion of the foyers to grow and diversify the audience and enhance organisational resilience; to create a permeable space, energised with new artistic adventures; and to dissolve the formality of the Symphony Hall and to turn curious visitors into lifelong supporters.

Our project extended the foyers and provided, for the first time, a dedicated entrance for the Symphony Hall from Centenary Square – which itself has recently undergone major redevelopment to provide a high-quality public realm. The transformed foyers provide much improved bar, catering, and hospitality spaces, to help increase the financial resilience of B:Music and provide space for the delivery of their participation and learning programme.

Arts & Culture

Site & Context

Around Centenary Square, various buildings adopt a circular motif reflecting the geometry of the Hall of Memory. Terminating the square on approach from the city centre, the extension continues this respectful use of curves with a gently sweeping form, arching on a radius from the centre of the Hall of Memory. The curving frontage contrasts with the angular geometry of the original ICC building.

View across Centenary Square to Symphony Hall
View across Centenary Square to Symphony Hall
Centenary Square geometry diagram
Centenary Square geometry diagram

New Front Door

The client’s tagline ‘Making an Entrance’ captures the aim of the project: to create a new face for Symphony Hall onto Centenary Square. The new dedicated entrance is framed by metal screens, underneath the sweeping precast concrete and glazed form.

New Foyers

Symphony Hall is the latest in a series of projects exploring the use of foyers in performing arts venues. There is always a need for these spaces to function well around performance times – with clear and intuitive wayfinding and generous circulation – but also to be active during the daytime, to ensure that the foyers reflect the energy and creativity of the artistic programme.

The use of the foyers as performance and event space builds on the client’s current programme and our design provides the infrastructure for the space to support a range of events, with the ambition that the foyers become a destination in themselves.

Stalls

The Stalls level at the ground floor has a new café box office. It has been designed as a fusion of the Symphony Hall’s elegance with the raw and youthful vibe of the city. The palette feels fresh and robust, with a strong inside/outside relationship as a result of the panoramic windows to the city beyond – both inviting people in and framing views out.

Circile & Upper Circle

With a cascading stair from the upper level, the Circle is an exciting volume. It’s designed as a dynamic space to work hard at both fast and slow pace, cope with the demands of an audience transitioning to and from the auditorium, be an attractive space for interval drinks, and function as a venue hosting daytime performances and workshops. We sought to strike a balance in our interior design between theatrical grandeur and a more relaxed and creative performance feel. We achieved this through the use of familiar tones of colour in new timber and carpet flooring, combined with textured upholstery, timber fittings, and a metal perforated balustrade uniting the space.

Grand Tier

The Grand Tier offers a unique perspective overlooking Centenary Square, and is a jewel in the crown of the Symphony Hall. This space is to be used in contrasting ways: as an education space for groups of children and adults during daytime; and in the evening as a memorable hosting space for events. The real attraction at this level is the ceiling that is clearly visible from the square.

Interiors

Interior Design

The interior details and wayfinding strategy are integral pieces to the whole project. Through client consultations, the desire for a more inviting interior emerged, varying as the building ascends, that acts as a robust and welcoming setting for the activities that take place within. In developing an interior palette, we have taken cues from the spectacular auditorium, the city centre context, and Birmingham’s industrial heritage.

Singage & Wayfinding

The signage and wayfinding was designed as part of the building itself. Working with B:Music’s new branding, we incorporated the colour palette of the new foyers and picked a subtle motif of the sweeping elevation and bay windows to add detail to the building directory signage.

Briefing

Architectural Representation

As in many of our projects, the Graphics Team have played an important role in Page\Park’s graphical output throughout the project. Visualisations and aminations have supported in client discussions to aid decision making and helping the client gain crucial fundraising, as well as being used in communications with Birmingham City Council planning department.

Consultants

Structural Engineer: Arup
M&E Engineer: Max Fordham
Fire Engineer: JGA
Acoustic Consultant: Hoare Lea
Cost Consultant: PMP Consultants
Principal Designer: CDM Scotland
Client Advisor: Invigour
Photographer: Jack Hobhouse
Photographer: Matthew Westgate